Table of Content

Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Kurikulum 2013

Contoh soal bahasa inggris kelas 12 sma dan jawabannya, soal essay bahasa inggris kelas 12 semester 2, soal bahasa inggris kelas 12 semester 1.
Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12

Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Kurikulum 2013

Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Kurikulum 2013 Beserta Jawaban Lengkap untuk siswa SMA/MA/SMK/MAK - Soal essay Bahasa Inggris kelas xii semester ganjil K13 ini berisikan materi yang sama dengan soal PG bahasa Inggris yang telah kami publish sebelumnya, berisikan materi soal tentang offering and its responses expression serta soal bahasa Inggris mengenai construct offering expression.

Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Kurikulum 2013

Semoga soal-soal latihan essay bahasa Inggris postingan ini, bisa menjadi referensi belajar online siswa menengah atas dan bagi guru mapel Bahasa Inggris, soal yang ada bisa juga dijadikan acuan dalam pembuatan soal/bank soal.

Berikut ini adalah Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Kurikulum 2013 edisi revisi.

Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Kurikulum 2013

A. Answer the following questions correctly!

Complete the following dialogue for number 1 to 5!

Farah : “Hey, Runi! Would you help me to stay in your (1)….for one night?”
Seruni : “ I am not sure. By the way, what happen with your (2)….?”
Farah : “My room is being renovated by the owner. It needs to repaint.”
Seruni : “Oh, I see.”
Farah : “So, Do you still in Lampung ciry?”
Seruni : “Yes, of course I still live in Bandar Lampung. I guess next month I will rent (3)….there.”
Farah : “(4)…..”
Seruni : “There is a housing giving from the (5)…..”
Farah : “Thank you, Seruni. Have a great life for you.”
Seruni : “You, too.”

Answer
1. house
2. boarding house
3. an apartment
4. Wow, all by your self
5. company

Fill in the blank with the correct answer!

6. Deni….speak English well.
Answer: Can

7. I….be visit you next summer
Answer: Will

8. ….you like to eat meet or fish, Sir?
Answer: Would

9. You….wear shoes to school!
Answer: Must

10. Agus….meet you right now. He is in jogja
Answer: Will/ can not

11. What is the aim of offering help expression?
Answer: To express giving something physical or abstract to someone who can be taken as a trade

12. What is modal verbs?
Answer: Words placed before main verb to modify the meaning of main verbs

13. What is modal used to state willingness?
Answer: Would, will

14. What will you say if you need a help?
Answer: Could you help me?

15. What will you say if you feel do not need a help?
Answer: Don’t bother yourself

16. What will you say if you receive a help?
Answer: Yes, please

17. What is modal for subject I and we?
Answer: Shall

18. What is modal for stating get permission?
Answer: Can, may, could

19. What do you say if you want help you mother in your house?
Answer: Could I help you to sweep the floor?

20. What do you say if you need a help to push the door?
Answer: Please, can you push the door for me?

21. Write five modals used in offering help expression!
Answer: May, could, can, will, would

22. What does “offer” mean?
Answer: To give something physical or abstract to someone who can be taken as a gift or a trade

23. What is modal express necessity?
Answer: Must

24. “Do you want I help you?’, What does the sentence mean?
Answer: I want to help someone

25. ‘I appreciate it but I can do it myself’, What does the sentence mean?
Answer: I refuse a help

B. Fill in the blank with tehe right conditional clause!

1. I f we had left the house earlier, they…….(be;negative)so late getting to the ship
Answer: Would not have been

2. If I finish the assignment before Saturday, I ……(submit)it to my lecturer
Answer: Can submit

3. If I had seen the concert, I…..(tell)you about it last night.
Answer: Would have told

4. Had Juki not interferd in his brother’s marital problems, there…..(be) peace between them
Answer: Would have been

5. She would give you the money if she….(have)it
Answer: Had

6. They would call you immediately if they ……(need)help
Answer: Needed

7. My mother arrived at the sale early, she….(find) a better dress
Answer: Would have found

8. If you have enough time, please….(clean) your room before you go to school
Answer: Clean

9. They could go for a drive if today……(be) Sunday
Answer: were

10. If I win the prize, it will be because I….(write) very well
Answer: write

C. Put the verbs in brackets into the correct tenses

1. If you…..(be) a porofesional basketball player, who…..(you/play) for?
Answer: Were / would you play

2. If he….(not study) now, he won’t have time later
Answer: Doesn’t study

3. If Susan had taken the map, she…..(not get) lost
Answer: Wouldn’t have got

4. Where would you go on holiday if you…..(can) choose?
Answer: Could

5. The teacher….(be) angry if you didn’t do your homework
Answer: Wouldn’t be

6. What….(you/give) me if were my birthday tomorrow?
Answer: Would you give

7. If we recycle more, there….(not be) so much rubbish
Answer: Won’t be

8. If they had something to eat, they….(not be) hungry
Answer: Wouldn’t be

9. If we….(hear) the weather forecast, we wouldn’t have gone to the beach
Answer: Had heard

10. What…(you/buy) if you had a credit card?
Answer: Would you buy

D. Fill in the blanks with correct answer!

1. I would reather have coffee….tea (Instead of/Instead on)
Answer: Instead of

2. ……the rains, we went out. (Inspite of/Despite of)
Answer: In spite of

3. …..fire, break glass to escape. (On case OF/In case of)
Answer: In case

4. I am standing here…..my colleagues (of behalf on/on behalf of)
Answer: On behalf

5. We solved the problem….a new device developed by our engineers. (by means on/by means of)
Answer: By means

6. ……, I had a happy childhood. (of the whole/on the whole)
Answer: On the whole

7. Can you help me….? (on the whole/on the whole)
Answer: Me in any way?

8. She didn’t allow cancer to discourage her…..she began to work twice as hard (off the contrary/on the contrary)
Answer: On the contary

9. …..we are impressed with her performance. (on general/in general)
Answer: In general

10. I am seeing him in May   ….in june. (or/and)
Answer: Or

E. Answer the Following questions based on the Text!

Soal Essay Bahasa Inggris Kelas 12 Semester 1 Kurikulum 2013
Me and you is friends
You smile, I smile…
You hurt, I hurt…
You cry, I cry…
You jump off Bridge
I gonna miss your E-Mails

1. What is the text about?
Answer: Friendship

2. What is the message of it?
Answer: A friend should care to others

3. Why does the caption use two cats?
Answer: Represent two friend that one is care each other

4. What is the meaning of ‘bridge’ in Indonesia?
Answer: Jembatan

5. Is it funny or education caption? Why?
Answer: It is an education because we can learn how to truth our friends

F. Answer the following question correctly!

1. What is caption?
Answer: Short writing to complete a picture. Caption used to give stressing a content of article, report, essay, etc

2. What is generic structure of caption?
Answer: The little. The lead, section headings

3. What are the language features of caption?
Answer: Exclamation, question, adjective phrase, prepositional phrase

4. What is the message of caption?
Answer: Words that someone wants to send to the readers or viewers

5. How to make a caption?
Answer :
a. Observe the picture or video that you will give the caption
b. Find out the message from the picture before you write the caption
c. Write a sentence or phrase under the picture

G. Fill in the blank with the correct answer in the box!

2838 Camphor Lane
DeLand, FL 32720
386-555-2922
Ms. Amanda Paulson
Universal Orlando
1000 Universal Studios Plaza
Orlando, Florida 32819-7610

Dear Ms. Paulson
      My unique mix of previous work (1)….and my status as a University of Central Florida business student in my junior year studying (2)….,make me an ideal candidate for a summer intership with Universal Orlando
      My experinces in sales and customer relationship management, combined with my courses in marketing, have convinced me that hospitaly marketing is a career option I would like to explore.
      More importantly, an (3)….with Universal Orlando would be mutually benecial. Your (4)….has an excellent reputation for (5)….satisfaction, and I know that the combination of my experiences, education, and (6)….to excel will make me an asset to your marketing department.
      I am sure that it would be worth while for us to (7)….I will (8)….you within a week to arrange a meeting. Should you have any questions before that time, you may reach me via phone(386-555-2922) or via (9)….(christina@ucf.edu).
      Thank you for your (10)….and consideration

Sincerely,
Christina Appleton.

time
contact
experience
intership
marketing
motivation
meet
meet
email
company
customer

Answer :
(1) Experience
(2) Marketing
(3) Internship
(4) Company
(5) Customer
(6) Motivation
(7) Meet
(8) Contact
(9) Email
(10) Time

H. Read the following and answer the questions!

Jakarta, July 22nd 2017
Mr. Danu Wijaya
Head of Human Resource Department
PT. Bintang Abadi
Jalan Mangga No. 89B
Jakarta

Dear Mr. Danu Wijaya
       Based on the job vacancy in Tempo Magazine at July 20th2017, I would like to apply in your company as an Accountant.
       I consider myself to be qualified for the job. I have years of experience in accounting and that might be an asset to your company, PT. Bintang Abadi, in aiming and reaching the company’s goals in the future.
       I got my bachelor degree in accounting 5 years ago and after that I completed a professional certification on tax. I have experience in accounting division in some companies and  I am usually responsible for the preparation of monthly consolidate financial statements in the companies. I have experience in taking care of the management of the company and making public reporting
        Herewith the letter, I enclose my copy of Bachelor Degree Certificate, my academic transcript, my curriculum vitae, and my recent photograph with size of 4x6.
        I have high to be qualified for the job and that I can be the part of your company in the near future.

Sincerely
Citra Kirana

1. Who is the manager of Human Resources Departement?
Answer: Mr. Danu Wijaya

2. Where does the job seeker get job vacancy?
Answer: Tempo Magazine

3. How many years has the job seeker had experiences job?
Answer: 4 years of experience in accounting

4. What are the experiences of the job seeker?
Answer: She has experience in accounting division in some companies, responsible for the preparation of monthly consolidate financial statements in the companies, and experience in taking care of the management of the company and making public reporting

5. What is the education background of the job seeker?
Answer: Bachelor degree in accounting


I. Answer the questions Based on the text!

April 23rd 2017
MS. PASSANA PONG
The Adminstrative Oficer
The Royal Thai Embassy in Manila

Dear Ms. Pong
      I am a communications graduate from the University of the Philippines-Diliman with several years of working experience gained from some of the Philippines’ reputable private, a nongovernmental organization, and government.
      I am writing to apply for the position of Executive Assistant advertised on jobstreet.com.ph on April, 21st2017. This position particulary interests me because it would enable me to make full of my administrative and organizationl skills. I have well-developed written and oral communication skills that can be very useful in carrying out the duites for the above-mentioned position.
On top of these competencies, I adhere to a work ethic and can effadhere to a work ethic and can effectively interact with people across all levels of the organization structure. I belive I can be an asset to you organization.
      My resume is enclosed with this cover letter. It shows my overall expertise and experience in the end. I would welcome the opportunity to discuss my suitable for the position and comply with your other requirements. I can be contacted during working hours at (632) 857-0100 local 1101.
Thank you very much.

Sincerely

Ade Iwan
Applicant


1. What is the name of company?
Answer: The Royal Thai Embassy

2. What is the position of Ms. Passana Pong apply?
Answer: The Administrative Officer

3. Where was the university Ade Iwan graduated?
Answer: Communications graduate of the University of the Philippines-Diliman

4. Where did he find job vacancy?
Answer: Jobstreet.com.ph

5. What kind of text is about?
Answer: Application letter

J.Fill in the blanks with correct verbs!

Read the following text to answer questions number 1 to 3

Singapore to Develop Marine Tourism in Riau Islands of Indonesia

       Singapore has expressed its interest in developing marine tourism in Natuna, Anambas and Lingga, there beautiful yet hidden regencies in the Riau Islands province of Indonesia. According to Riau Islands deputy Governor, Soeryo Respationo, the three areas have their own beauty but lack of adequate infrastructure to boost tourism.
       Singapore’s investment in the tourism sector would perfectly match with the islands’ need he, said recently. Soeryo said tht Singapore Ambassador Anil Kumar Nayar visited the Riau islands asministration on Tuesday to show the country’s commitment in developing the marine tourism sector.

1. Singapore is interested in making investment in….
Answer: Building tourism infrastructure in the three islands in Riau

2. The main idea of paragraph 2 is….
Answer: Singapore shows its commitment in developing the marine tourism sector in the three islands Riau

3. The generic structure of the text above is….
Answer: Newsworthy Event-Bachground Event-Source

Read the following text to answer questions number 4 to 6.

      A survey has found about 13 percent of first-time smokers in the country are junior high school students. It also revealed 89 percent of young female employees were smokers The survey was conducted in five major cities across the country. Including Surakarta in Central Java The Indonesian anti-tabacco campaign has reportedly been deemed as ineffective as the government refuses to sign the internasional convention on tobacco control. It said that cigarette producers contributed to a large amound to state revenue and gave jobs to thousands of workers

4. The text mainly tells you about….
Answer: The Increase of indonesia smokers

5. Why does the growth of Indonesian smokers have to be concerned?
Answer: It is likely that younger generation is uneducated to the risks of smoking

6. One of the advantages of cigarette industry is….
Answer: To give a great job chance

This text is for questions 7 to 10

      BAGHDAD (Reuters)-Six U.S. soldiers were killed by a blast north of Baghdad on Monday. the U.S. military said on Tuesday, in one of the single deadliest ground attacks against American force in Iraq in months.
      Three other soldiers were wounded after an explosion went off near their vehicles in the province of Salahuddin, the military said in a statement, without giving details. Salahuddinis a Sunni Arab insurgent stronghold. More than 3.170 U.S. soldiers have died in Iraq since the U.S-Ied invasion in March 2003.

7. The text talks about….
Answer: Attacking against American

8. Which of the following statements is NOT mentioned in the text?
Answer: Iraqi and U.S forces are in the second week of a security crackdown in Baghdad

9. Iraq and U.S. forces are in the third week of a security crackdown in Baghdad aimed at stemming sectarian violence. (paragraph 3)
The underlined word means….
Answer: Guard

10. Based on the text, Salahuddin is a….
Answer: A sunni Arab insurgent stronghold

Read the following text to answer questions number 11 to 15.

Indonesian Education Index Lower than Philippines, Ethiopia
.
Jakarta | Sat, March 25, 2017
     A recent study commissioned by the Network for Education Watch Indonesia (JPPI) reveals the index of education services in Indonesia in 2016 ranks lower than the Philippines and Ethiopia.
     The Right to Education Index (RTEI) research shows that from indicators measured in the survey, which comprise education governance, availability, accessibility, acceptability and adaptability, Indonesia scores 77 percent.
      The indicates that the quality of education in Indonesia is at the same level with Honduras and Nigeria but lower than the Philippines (81 percent) and Ethiopia (79 percent)
      The JPPI says three strategic issues need closer attention. These issues include teachers’ quality, child-unfriendly schools and discrimination against marginalized groups.
      It further says Indonesia’s low score in terms of the quality of teachers is a result of the unabalance ration on the availability of teachers especially in outermost and secluded areas across the country. Results of a test held in 2016 show that the competency of teachers in Indonesia is still below standard.
     Many schools in Indonesia are considered to still have a child-unfriendly environment due to the rise in reports on violence, both physical and non-physical, at school. Cases of bullying, physical violence and sexual violence against school children have emerged so often in mass media.

11. What is the result of survey by the Network for Education Watch Indonesia (JPPI)?
Answer: The index of education services in indonesia in 2016 ranks lower than the philipines and Ethiopia

12. What are the issues of lower index education services in Indonesia?
Answer: Teacher’s quality, child-unfriendly schools and discrimination against marginalized groups

13. What is the most caused in teacher issues?
Answer: The quality of teacher’s is a result of the unbalanced ratio on the availability of teachers especially in outermost and secluded areas acrossthe country

14. What is the meaning of “bullying” in Indonesian?
Answer: Menyiksa, menggertak, menganggu

15. What are groups including marginalized?
Answer: Women, children in prison, disabled people, children from poor families and refugees

Read the following text to answer questions number 16 to 20.

Pancasila Lecture May Soon be Compulsory at Leading Indonesian University

Jakarta. Gadjah Mada University in Yogyakarta plans to take more concrete actions to counter radical religious teachings at its own campus, including by making lectures on state ideology Pancasila Compulsory, its rector said on Monday (05/06).

“Pancasila should be implemented in our daily life, Lecturers may soon be required to deliver a 30-minutes Pancasila-related lecture during a lesson,” UGM rector Panut Mulyono said during a discussion with the press at its University Club on Monday (05/06).

16. What is a planning of UGM?
Answer: To take more concrete actions to counter radical religious teachings at its own campus including by making lectures

17. Who is the informant in the text?
Answer: Panut Mulyono

18. What will be implemented in daily life of us?
Answer: Pancasila

19. When was the interview held based on the text?
Answer: On Monday (05/06)

20. What time will Pancasila be given?
Answer: 30 Minutes

Post a Comment